Ook juli 2008 werd toch weer warmer dan gemiddeld

Veel dagen met stromende regen en toch temperaturen boven het gemiddelde. De afgelopen maand was in meteorologisch opzicht opmerkelijk.

Wisselvallig weer: op 21 juli van dit jaar waarschuwde het KNMI voor storm. Bij IJmuiden werd de pier gesloten. Foto FBF Maandag waarschuwde het KNMI voor storm, vooral aan de kust. Bij de pier van IJmuiden werd door de reddingsbrigade de rode vlag in top gehesen en de slagboom naar de pier toe gesloten omdat het levensgevaarlijk was om je daar te begeven i.v.m de hoge gevaarlijke golfslag. Voor sommige mensen blijkt het leven een groot avontuur. Twee waaghalzen negeerden alle waarschuwingen en trotseerden de pier voor vermaak tot grote ergernis van onze fotograaf, die zelf is aangesloten is bij de reddingsbrigade. Gelukkig voor de waaghalzen stond er verderop op de pier nog een hek waar ze zich aan vast konden grijpen om niet met de golven te worden meegenomen. Overigens is dit een nieuw hekwerk, omdat het vorige in een eerdere storm is vernield door het krachtige water. Dit keer liep het goed af, maar wanneer dit anders was afgelopen hadden hulpverleners hun leven moeten riskeren voor dit soort waaghalzen. ------------------------------------------------ Niet voor publicatie Bronvermelding verlicht: fbf.nl en fotograaf Teksten bij foto copyright BlikopNieuws.nl Let op! Gevolgen bij plaatsing van FBF foto's en teksten zijn op eigen aansprakelijkheid. De Bruinlaan 26 1427 AH Amstelhoek Mail: fotografie@fbf.nl, info@blikopnieuws.nl Contact : Frank van den Berg 06-53339633 Erwin Hermanns: 0615042208. Bij gebruik hanteren wij NVF tarief FBF.NL Fotografie

Juli 2008 was een maand van extremen. Hoewel de maand nog niet voorbij is, staat die conclusie al vast.

Juli bood een sterk wisselend weerbeeld. Zo kon de temperatuur van de ene op de andere dag vele graden verschillen. Was de lucht de ene dag stralend blauw, een dag later kon de regen onafgebroken uit donkere, grijze wolken vallen.

Een blik op de grafieken van het KNMI wijst uit dat de eerste twee dagen van juli werden gekenmerkt door hoge temperaturen. De hoogst gemeten temperatuur van de maand (31,2 graden Celsius) werd in De Bilt vastgesteld op woensdag 2 juli.

De zomer brak echter niet door. Zomershirt en slippers verdwenen snel in de kast, aangezien een periode van negentien wisselvallige dagen volgde. De gemiddelde temperatuur van 3 tot en met 21 juli kwam uit onder de 20 graden Celsius, waarbij 21 juli een serieuze uitschieter werd. Met gemiddeld 13 graden Celsius en een door het KNMI uitgebracht stormalarm leek het die dag wel herfstachtig.

In juli is enorm veel regen gevallen. Daardoor komt het maandgemiddelde uit op 127 millimeterneerslag, waar dat de afgelopen jaren in juli gemiddeld 70 millimeter bedroeg. Het noodweer van afgelopen zaterdag leverde een belangrijke bijdrage aan aan het hoge gemiddelde: die dag viel liefst 27,4 millimeter neerslag. Fikse regen- en hagelbuien trokken over het land, in combinatie met bliksem. Door een wolkbreuk in de regio Utrecht kwamen kelders en tunnels blank te staan en stroomden riolen over. Door blikseminslagen werd het treinverkeer op verschillende plaatsen in het land ontregeld.

De grootste hoeveelheden neerslag van de afgelopen dagen waren 72 millimeter (27 juli in Gorredijk), 45 millimeter (28 juli in Herwijnen) en 52 millimeter (30 juli in Klazienaveen).

De gemiddelde temperatuur in de maand juli 2008 (gemeten tot en met de 30ste) ligt op 17,9 graden Celsius en is daarmee hoger dan de gemiddelde temperatuur in juli, van 17,4 graden Celsius.

Sinds 21 juli, de koudste dag van de maand, is de temperatuur gestaag gestegen tot ver boven de 20 graden Celsius. De maand juli is afgesloten met warme en benauwde dagen, waarop de luchtvochtigheid kon oplopen tot waarden tussen de 70 en 90 procent.

Ook de nachten aan het einde van juli waren uitzonderlijk warm. In de nacht van afgelopen zondag op maandag daalde de temperatuur in het Groningse Lauwersoog niet onder de 20,4 graden Celsius. Het hoogste minimum tot nu toe voor het hele etmaal, 20,8 graden, werd op 9 augustus 2004 gemeten in De Bilt.

Volgens het KNMI zullen onweersbuien de komende nacht voorlopig een einde maken aan het benauwde weer.

Grafieken en statistieken over het weer in juli via: nrc.nl/binnenland