Ongeloofwaardige strijd om een citroenboomgaard

Lemon Tree Regie: Eran Riklis. Met: Hiam Abbas. Scene uit de film Lemon Tree (2008) Regisseur: Eran Riklis Foto: Cineart Cineart

Lemon Tree

Regie: Eran Riklis. Met: Hiam Abbas. ***

Lemon Tree van Eran Riklis is een mooi voorbeeld van de nieuwe Israëlische cinema, die geëngageerde verhalen wil vertellen, die een breed publiek aanspreken. Riklis maakte eerder The Syrian Bride (2004), over de huwelijksperikelen van een Druzenfamilie. Hij wilde opnieuw een film maken met de Arabisch-Israëlische actrice Hiam Abbas. Zij speelt in Lemon Tree een Palestijnse weduwe op de Westelijke Jordaanoever die naar het Israëlische hooggerechtshof stapt als haar buurman, de minister van Defensie van Israël, haar citroenboomgaard wil omhakken. Hij vreest dat het kan dienen als camouflagemiddel voor aanslagen. Probleem van de film is dat het moeilijk te geloven valt dat de gang naar de rechter een schijn van kans heeft, en meer is dan een symbolische daad van verzet. De film ontvouwt zich als een klassieke tragedie, en stevent onontkoombaar op een sombere ontknoping af.

Het gelaagde, subtiele spel van de acteurs draagt de film. Abbas als bedrukte weduwe niet alleen haar vechtlust herwint, maar ook haar seksualiteit. De minister van Defensie (Doron Tavory) overtuigt als een politicus die gewend is zijn zin te krijgen. Minder voorspelbaar is de verwaarloosde ministersvrouw (Rona Lipaz-Michael), die meer begrip krijgt voor haar buurvrouw, zonder dat het klef wordt.

    • Peter de Bruijn