Olmert kondigt vertrek aan als premier

Ehud Olmert treedt voortijdig terug als premier van Israël. Dat heeft hij gisteravond in een toespraak aangekondigd.

Olmert stelt zich niet meer verkiesbaar voor de verkiezingen voor het leiderschap van zijn partij Kadima, in september. De winnaar van die verkiezingen mag een nieuwe regering samenstellen, waarop Olmert terug zal treden.

Olmert treedt terug vanwege aanhoudende onthullingen over financieel wangedrag. Tegen de premier lopen enkele politieonderzoeken. Hij zou geld en luxegoederen hebben aangenomen van een bevriende Amerikaanse zakenman, Morris Talansky. Ook zou hij buitenlandse reizen dubbel hebben gedeclareerd, ten koste van enkele goede doelen. Olmert ontkende gisteren opnieuw dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Olmert heeft een paar weken geleden het besluit genomen op te stappen. Hij had het aan een kleine kring vertrouwelingen, onder wie de Amerikaanse president Bush, meegedeeld.

Olmerts populariteit was de laatste maanden door de aanhoudende schandalen tot een dieptepunt gedaald. Zijn politieke rivalen Tzipi Livni en Shaul Mofaz, beide ook lid van Kadima, hebben het besluit tot terugtreden toegejuicht. Livni en Mofaz zijn de belangrijkste kandidaten om hem op te volgen als partijleider. Vooral Mofaz laat de laatste maanden doorschemeren dat hij een hardere buitenlandse politiek voorstaat dan Olmert, onder meer op onderwerpen als de spanning met Iran. In peilingen doet de rechtse oppositiepartij Likud het beter dan middenpartij Kadima. Mocht Olmerts opvolger er niet in slagen een nieuwe regering te vormen, dan bestaat de kans dat Olmert nog tot het voorjaar van 2009, als er parlementsverkiezingen zijn, blijft zitten.