Kersen-amandeltaart

500 g kersen125 g amandelpoeder50 g geschaafde amandelenenkele druppels zonnebloemolie1 rol bladerdeeg (diepvries) of1 pakje vierkante lapjes deeg (diepvries)3 eieren200 ml crème fraîche80 g suiker4 eetlepels poedersuiker10 g boter

Deze taart kan in een ronde (spring)vorm of, als 10 vierkante lapjes deeg worden gebruikt, in een vuurvaste, rechthoekige vorm worden gemaakt. Blanke amandelen kunnen in een foodprocessor worden fijngemalen. Gebruik bij voorkeur geschaafde amandelen omdat die droger zijn en minder olie loslaten dan hele amandelen. De kans bestaat dat er bij het fijnmalen van hele amandelen een puree ontstaat in plaats van poeder.

Snijd deeg dat over de rand van de vorm valt weg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de bodem en binnenkant van de vorm dun met boter in. Ontpit de kersen. Bij rijpe kersen lukt dat het best. Was de kersen en droog ze. Verwijder de stelen. Maak met een mesje een sneetje in elke kers en wip de pit er uit. In goed gesorteerde keukenwinkels is overigens een ontpitinstrumentje te koop. Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en de suiker. Verhit enkele druppels olie in een koekenpan en rooster de geschaafde amandelen snel lichtbruin. Schep ze uit de pan in een kom. Bedek bodem en zijkanten van de ingesmeerde vorm met het nét ontdooide deeg. Druk de naden van de lapjes tegen elkaar. Bestrooi het deeg met de gemalen amandelen. Verdeel de kersen over het deeg. Giet het eimengsel op de kersen. Bak de taart circa 40 minuten in de oven. Bestrooi de taart, die lauw of koud gegeten kan worden, met poedersuiker en de geschaafde amandelen.

Anne Scheepmaker

Morgen: Uit de groentetuin

    • Anne Scheepmaker