Kenia kent wel een boerenbond

In het artikel `Nog altijd is de landbouw handwerk` van Koert Lindijer over de problemen van kleine boeren in Kenia (NRC Handelsblad, 25 juni) zegt de Keniaanse landbouweconoom van de Wereldbank Andrew Karanja, als reactie op twee boerinnen die gaan samenwerken: ”Daar begint de oplossing. Kenia heeft zelfs geen boerenbond. Landbouwers moeten zich organiseren in Afrika”.

In Kenia bestaat echter al sinds 1947 de Kenya National Farmers` Union (KNFU), die sinds 2003 als KENFAP door het leven gaat: de Kenya National Federation of Agricultural Producers. Er zijn nog wel andere landbouworganisaties in Kenia, maar KENFAP is een van de belangrijkste, met ruim 40.000 leden, tientallen sectorale en regionale lidorganisaties en een goed vertakte structuur tot in zes van de acht provincies.

KENFAP leidt geen anoniem bestaan, maar maakt bijvoorbeeld deel uit van de Kenya Private Sector Association (KEPSA), die op haar beurt weer vertegenwoordigd is in de Economic and Social Council, de Keniaanse variant op onze SER. En mede onder de vlag van die KEPSA heeft KENFAP een leidende en zichtbare rol gespeeld in het bedwingen van de onlusten en het geweld na de omstreden verkiezingen van december 2007, door naar de dorpen te gaan en daar verzoeningsbijeenkomsten te organiseren. Dus hoezo `geen boerenbond in Kenia`?

    • Jur Schuurman Adjunct-Directeur Agriterra