Juf Hanny vindt onbekende nevel op 700 lichtjaar

Heerlen, 31 jul. Een onlangs door de 25-jarige Heerlense schooljuf Hanny van Arkel ontdekte astronomische nevel, wordt naar haar vernoemd. De reflectienevel staat al sinds de ontdekking te boek als Hanny`s Voorwerp. Van Arkel deed als amateurastronoom mee aan een project van Galaxy Zoo dat vrijwilligers uitnodigt sterrenstelsels te classificeren. Het is een project van het wetenschappelijke Sloan Digital Sky Survey, dat zoveel gegevens had verzameld dat de computers er letterlijk oververhit van raakten. Het publiek mocht daarom mee helpen zoeken naar objecten. ”Bij toeval ontdekte ik ten zuiden van het sterrenstelsel IC 2497 een diepblauw onregelmatig gevormd vlekje. Dat bleek een 700 miljoen lichtjaar verwijderde, tot nog toe onbekende reflectienevel te zijn, een lichtecho die ooit door een naburig sterrenstelsel is opgelicht”, vertelde Van Arkel woensdag. De Hubble Space Telescoop gaat binnenkort Hanny`s Voorwerp nader bestuderen, heeft ze uit Baltimore vernomen.