IVF-behandeling veilig

Reageerbuisbaby’s die te licht worden geboren, of kort na de geboorte overlijden, hebben die problemen door de verminderde vruchtbaarheid van de ouders. De problemen, die wat vaker optreden dan bij langs natuurlijke weg verwekte kinderen, zijn niet het gevolg van de IVF-behandeling of vergelijkbare technieken. Dat schrijven artsen van het universitair ziekenhuis van Trondheim vandaag in het in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet.

Ze analyseerden de gegevens van meer dan 1,2 miljoen eenlinggeboorten in Noorwegen, onder wie 11.000 IVF-baby’s. Hun onderzoek was uniek doordat zij één groep apart bestudeerden, namelijk de kinderen van ruim 2.500 vrouwen die een keer zowel spontaan als via IVF een kind kregen. De langs natuurlijke weg verwekte zuigelingen uit deze groep hadden dezelfde kans op geboorteproblemen als de IVF-baby’s. Het is dus niet de behandeling, maar het zijn de biologische kenmerken van de ouders die het verschil bepalen, concluderen de onderzoekers. Over een verklarend mechanisme tasten de onderzoekers nog in het duister.

    • Huup Dassen