Italiaanse films domineren Venetië

Rome, 31 juli. Italiaanse film domineren dit jaar het officiële programma van het 65ste Film Festival in Venetië. Deels is dat een gevolg van de schrijversstaking in Hollywood. In totaal zijn er achttien Italiaanse films en tien uit de Verenigde Staten. Voor de competitie voor de Gouden Leeuw voor de beste film zijn 21 films uitgekozen, waaronder Rachel Getting Married van Jonathan Demme en het drama over de Irak-oorlog, Hurt Locker. Van Guillermo Arriaga draait zijn debuutfilm The Burning Plain. Hij is de eerste regisseur van wie een debuut in de competitie is opgenomen. Van de eenentwintig films komen er vijf uit Hollywood, vier uit Italië, drie uit Frankrijk en drie uit Japan. Op twee na zijn het wereldpremières. Voorzitter van de jury van de Gouden Leeuw, die op 6 september wordt uitgereikt, is de Duitse regisseur Wim Wenders.