IOC: China mag pers beknotten

Leden van het internationaal olympisch comité (IOC) zijn het ermee eens dat China de toegang tot internet beperkt voor buitenlandse journalisten tijdens de Zomerspelen. Eerder had de organisatie van de Spelen beloofd dat verslaggevers in Peking complete mediavrijheid zouden krijgen. Nu blijkt dat websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falungong zijn afgesloten. Ook andere internetpagina’s zijn niet toegankelijk, zei de woordvoerder van de organisator. Journalisten in het perscentrum hebben geklaagd dat zij geen toegang hadden tot de websites van Amnesty International, BBC en Deutsche Welle. De organisatie heeft altijd beloofd dat de 21.600 journalisten van 8 tot en met 24 augustus volledige toegang zouden krijgen tot het internet. Dat gebeurde onder druk van het IOC. Deze noemde het laatste nieuws teleurstellend, maar zegt dat er nog voldoende faciliteiten zijn. (ANP, AP, EFE)