IJs met tomaatkaasbroodmix en kiwi

Deze zomer kookt nrc.next met de dobbelsteen.

Vandaag maken we ijs. Weg uit de sleur van de bol aardbei, vanille en banaan en de Italiaanse driekleur.

Het is warm. Dus kunnen we twee dingen doen: dagelijks een felgekleurde Raket nemen, want daar zitten maar een luizige veertig calorieën in. Bevredigender is het ons te laten gaan met spannender ijs. De aardbei, de vanille, en de banaan slaan we over. We willen iets nieuws en daar gaat random cooking voor zorgen. De random kok rolt zijn dobbelsteen door de winkel en bepaalt zo wat er in zijn mandje belandt.

Vandaag de derde aflevering van de zomerserie: zelf random ijs maken.

Het werkt zo: de random kok zoekt een klant in een rode jas, werpt de dobbelsteen, en schuift dat aantal winkelschappen op naar rechts. Hij gooit opnieuw voor de plank en voor het product. Dat doen we twee keer, want één ingrediënt is te makkelijk.

We staan in een luxe supermarkt, en nadat we vorige week een heel smakelijke ovenschotel met appel en speculaas hadden gerandomized, zijn de verwachtingen hooggespannen. Het begint goed. Een vrouw in een rode leren jas brengt ons bij de fruitafdeling. Kiwi!

Het volgende schap ziet er ook veelbelovend uit: de bakproducten. We fantaseren over citroencake en Luikse wafels met glanzende ijsbollen. Maar de dobbelsteen is onverbiddelijk: huismerk broodmix met tomaat en kaas, prima voor een fijne focaccia. We hebben een probleem.

Nu kun je met alles flensjes bakken, gokken we. Een bevriende 44-jarige met pannenkoektalent gaat aan de slag en laat binnen luttele minuten knapperige, gare, romige pannekoeken op onze borden glijden.

Het ijs hadden we een paar uur eerder al gemaakt, met een ijsmachine en een kookboek dat ons een recept voor kiwi-gember-sorbetijs bood.

Het ijs gaat in de pannenkoek. De tomaten en de kaas proeven we nauwelijks: er zit zo veel pittige gember in het ijs dat de tong ervan siddert. Heet ijs, wie had dat gedacht?

Ook random koken? Lees de spelregels en het recept op nrcnext.nl/uitenthuis

    • Hester van Santen
    • Carola Houtekamer