Duitse rechter schrapt rookban

Het rookverbod geldt niet voor kleine cafés in Berlijn en Baden-Württemberg. Dat heeft het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe, de hoogste rechter in Duitsland, bepaald. Volgens het hof is de huidige antirookwetgeving ongrondwettig omdat kleine zaken niet in staat zijn een aparte rookruimte te creëren, zoals grotere zaken wel kunnen. De kleine zaken zien daarom hun klandizie afnemen. De uitspraak geldt voor cafés tot 75 vierkante meter waar jongeren onder de achttien niet naar binnen mogen. In Sleeswijk-Holstein, Saksen en Rijnland-Palts was het rookverbod voor eenmansbedrijven al opgeheven, op voorwaarde dat de eigenaren zelf de drankjes serveren. De Haagse rechtbank wees deze maand het verzoek af van zo’n vijfhonderd horecaondernemers om hen uit te zonderen van het rookverbod. De Nederlandse staat wil eindeloze discussies voorkomen, was de argumentatie. (ANP, DPA)