‘Dubbelspel geheime dienst Pakistan’

De Amerikaanse regering heeft bij de Pakistaanse premier Yousuf Gilani geklaagd over contacten die de Pakistaanse geheime dienst ISI zou onderhouden met militanten in de tribale grensregio met Afghanistan. De dienst zou informatie over Amerikaanse plannen voor raketaanvallen op terroristische doelen doorspelen aan de militanten, die banden onderhouden met Al-Qaeda.

De Pakistaanse minister van Defensie, Ahmed Mukhtar, erkende dat in een interview met het televisiestation Geo. Mukhtar had Gilani de afgelopen dagen vergezeld op zijn eerste bezoek aan Washington. „Ze denken dat er op enig niveau binnen de ISI elementen zijn die, wanneer de regering is geïnformeerd over doelwitten, die informatie naar [militanten] lekken”, aldus de minister. „Dit is een onderwerp waarover ze een beetje geïrriteerd waren.”

Westerse inlichtingendiensten nemen al vele jaren aan dat de ISI banden met extremisten onderhoudt, maar waren terughoudend in hun commentaar op Islamabad, omdat zij Pakistan nodig hebben in de strijd tegen terreur. De afgelopen maanden is de frustratie over de gebrekkige resultaten in die strijd dusdanig gegroeid dat de Amerikanen geen andere optie zagen dan Pakistan te confronteren, zegt een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De moord op Benazir Bhutto in december vorig jaar en de aanslag op de Indiase ambassade in Kabul vorige maand speelden een belangrijke rol in het besluit van de CIA om onderdirecteur Steve R. Kappes eerder deze maand mee te sturen met admiraal Mike Mullen, hoofd van de chefs van staven, toen die Islamabad bezocht. Kappes presenteerde daar bewijs voor banden van het ISI-middenkader met het netwerk van militant Jalaluddin Haqqani, meldde The New York Times gisteren. Volgens de regeringsfunctionaris helpt de door ISI gelekte informatie de militanten zowel in defensieve als in offensieve zin. (AP, Reuters)