De dip die Barack Obama zelf voorspelde dient zich nog niet aan

Veel politiek profijt heeft de Democraat Obama niet weten te halen uit zijn grote buitenlandse reis. De Republikein McCain spot met Obama’s ‘sterallures’.

Nu Barack Obama terug is uit het Midden-Oosten en Europa, is het zijn Republikeinse rivaal John McCain die zijn wereldtournee in het nieuws probeert te houden. Gisteren bracht McCain een nieuw tv-spotje uit, getiteld Celeb.

Het begint met de mensenmassa die afkwam op de speech van Obama in Berlijn. De menigte scandeert Obama’s naam, er dreunen paukenslagen, camera’s klikken. Dan, in een zee van flitsen, komt Obama even in beeld, gevolgd door foto’s van de popsterretjes Paris Hilton en BritneySpears. „Hij is de grootste bekendheid ter wereld”, zegt een vrouwenstem, „maar is hij ook klaar om te leiden?”

Het lijkt wellicht vreemd dat juist McCain de reis van Barack Obama op de agenda houdt. De Democraat ging op reis om te werken aan zijn buitenlandse ervaring – een punt waarop veel kiezers McCain meer vertrouwen. Hij maakte er een nagenoeg vlekkeloze en diplomatiek succesvolle tournee van. Bovendien deden de Amerikaanse media uitgebreid verslag – te uitgebreid en vooral te positief, klaagde McCains campagneteam vorige week onophoudelijk. Waarom dan nu zelf over de reis beginnen?

Het antwoord gaf Obama zaterdag. „Het zou mij niet verbazen als je de komende tijd een soort dip ziet in de peilingen, omdat ik de afgelopen week in het buitenland zat. Mensen maken zich druk om benzineprijzen en huisuitzettingen”, zei hij bij terugkeer in de VS.

Dat leek toen een juiste inschatting. Elke keer dat hij vorige week ergens een nieuwe stop maakte, was het weliswaar breaking news. De meeste tv-zenders gaven zijn toespraken en persconferenties rechtstreeks door en veel weblogs en krantensites brachten zijn reis urenlang als hun belangrijkste onderwerp. Maar daarna berichtten ze weer over het soort onderwerpen dat Amerikanen werkelijk uit de slaap houdt: hypotheekbanken die wankelen, huizenprijzen, banenverlies, dure olie en andere economische sores.

Op de dag dat een groot deel van Europa nog nagenoot van Obama’s ‘Berlin Speech’, vroeg het chauvinistische programma van CNN-presentator Lou Dobbs kijkers bijvoorbeeld te reageren op de stelling: ‘De nationale media kunnen beter berichten over binnenlandse problemen dan over Obama’s buitenlandse reis’.

De dip die Obama vreesde, is uitgebleven. Maar van een ‘Berlin Bounce’ of ‘Bonus’, waarover progressieve bloggers in het weekeinde hoopvol schreven, was ook geen sprake. In het algemeen leek de trend de afgelopen dagen in niemands voordeel significant te wijzigen.

Obama was er begin deze week veel aan gelegen zijn economisch beleid weer in het nieuws te krijgen. De economie is een punt waarop de kiezers Obama meer vertrouwen. Omdat McCain de kandidaat is van de regerende partij, die in een tijd van economische malaise altijd kritischer wordt beoordeeld. Bovendien heeft de Republikein zelf gezegd dat hij weinig van economie afweet.

Obama belegde maandag een ontmoeting met economische topadviseurs, onder wie Paul O’Neill, ex-minister van Financiën van de huidige president Bush. Niet toevallig werd die dag bekend dat het begrotingstekort onder Bush een recordhoogte zal bereiken.

McCains campagne blijft vooral reactief. In een jaar dat het Republikeinse imago beschadigd is en veel conservatieven nog niet enthousiast worden over hun kandidaat, heeft McCain het moeilijk zijn aanhang te mobiliseren. Door de presidentsverkiezingen te versmallen tot een referendum over Obama als opperbevelhebber, hoopt hij zijn aanhang in november naar de stembus te lokken.

Hoewel het zijn zwakke punt is, zwijgt McCain de economie daarbij niet dood. Aan één economische kwestie besteedt hij sinds enkele weken zelfs veel campagnezendtijd: het verbod op olieboren voor de Amerikaanse kust. Obama is tegen opheffing van federale milieuwetgeving die boren verbiedt.

Ook McCain was eerst tegen, maar nu is het onderwerp zeer geschikt om zijn sterke punt (nationale veiligheid) met zijn zwakke punt (de economie) te verknopen. Omdat Amerikanen het grootste deel van hun olie uit (vaak gevaarlijke) buitenlanden halen, zijn ze thuis minder veilig, is de gedachte. Geholpen door de hoge benzineprijzen neemt de maatschappelijke steun voor boren nu snel toe. Het gisteren gelanceerde spotje sluit McCain als volgt af: „Hogere belastingen, meer buitenlandse olie, dat is de ware Obama.”

Bekijk het spotje op: nrc.nl/race08

    • Merijn de Waal