Beelden openingsceremonie ‘gestolen’

De Zuid-Koreaanse tv-zender SBS heeft dinsdag stiekem de generale repetitie van de olympische openingsceremonie gefilmd. China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn woedend en teleurgesteld. Op de beelden, die in Korea tijdens een sportprogramma zijn uitgezonden, zijn onder meer vechtsportdemonstraties te zien, een bewegende witte zee, een grote wereldbol en door de lucht vliegende historische figuren.

Hoe de filmploeg het streng beveiligde olympisch stadion in Peking is binnengekomen, is niet bekend. „Het is zeer teleurstellend dat iemand hier binnenkomt en zomaar een van de meest spannende momenten van de Spelen steelt”, zei Kevan Gosper van het IOC vandaag.

Het item was korte tijd ook te zien op een Chinese internetsite, maar die is nu niet meer toegankelijk. China heeft het programma van de openingsceremonie steeds geheim gehouden. De organisatie heeft alleen losgelaten dat de 50 minuten durende show opera en vuurwerk bevat en dat er een ode is aan de bijna 70.000 slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan in mei.

Over de openingsceremonie was eerder veel te doen toen de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg aankondigde daaraan niet meer mee te werken. Hij was artistiek adviseur van de Spelen en besloot tot een boycot omdat China in zijn ogen geen actie onderneemt om de situatie in de onrustige West-Soedanese regio Darfur te verbeteren. China onderhoudt goede contacten met Soedan vanwege de grote olievoorraden in het land. (ANP)

Kijk via nrc.nl/sport naar de beelden van de repetitie.