BBC krijgt boete voor fraude met belspelletjes

Londen, 31 juli. De Britse omroep BBC heeft een boete van 508.000 euro gekregen omdat verschillende radio- en televisieprogramma`s nepwinnaars regelden voor hun belspelletjes. Luisteraars en kijkers hadden volgens de Britse mediatoezichthouder Ofcom geen enkele kans om te winnen. Zo werd mensen in het liefdadigheidsprogramma Comic Relief beloofd dat iedere beller die geld doneerde kans maakte op een reis naar de VS. Slechts vijf bellers bleken daadwerkelijk te kunnen `meedingen`. De finale werd gewonnen door ”John uit Essex”, maar hij bleek later een producent van het programma. In een verklaring heeft de directie van de BBC gezegd de zaak hoog op te nemen. Ook heeft de directie excuses aangeboden en een nieuwe gedragscode uitgevaardigd. De BBC heeft verklaard dat geen winst is gemaakt met de belspelletjes. Vorig jaar leidde fraude met belspelletjes bij verschillende zenders al tot een grote rel in Groot-Brittannië. Ook toen werd de BBC beboet. De zenders verklaarden daarop de regels te zullen aanscherpen.