Atleten Som en Blom missen Spelen

De atleten Bram Som en Rens Blom, respectievelijk regerend Europees kampioen op de 800 meter en voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen, ontbreken op de Olympische Spelen in Peking. De twee ondernamen gisteravond een laatste poging zich te kwalificeren, maar bleven ver van de gestelde voorwaarden verwijderd.

Som kwam niet in de buurt van de gewenste limiet 1.45,25. De atleet uit Arnhem, die een dag eerder in Monaco op 0,3 seconde de eis voor Peking miste, werd in Leverkusen tweede in 1.47,14. Arnoud Okken was derde in 1.47,91. De Keniaan Justus Koech won in 1.46,21. Rens Blom bleef ver onder de hoogte van 5,70 meter.

Som veroverde in 2006 in Gotenburg de Europese titel op de 800 meter, werd daarmee een grote naam in de Nederlandse atletiek. Vervolgens kreeg hij verschillende blessures en werd hij gedwongen een inhaalrace te voeren. Vorig jaar op weg naar de WK in Osaka, dit seizoen voor Peking.

Osaka haalde hij wel, zij het moeizaam. De WK draaide uit op een dikke teleurstelling met een snelle uitschakeling. Dit seizoen speelde opnieuw in een cruciale periode een blessure op. In mei meldde Som zich af voor de FBK Games om pas begin juli op de atletiekbaan terug te keren. Dinsdagavond liep hij in Monaco zijn beste race. Als de ‘haas’ daar iets beter had opgelet, had Som wellicht Peking gehaald. Nu bleef hij na een moeizame laatste bocht op 0,3 seconde steken. Som meldde zich direct aan voor Leverkusen, maar een tweede topprestatie binnen 24 uur was hem niet gegeven. Met de reis en een teleurstelling van Monaco in de benen bleef de poging bij de tweede plaats in 1.47,14 steken, ruim boven de gewenste 1.45,25.

Voor Blom, die in 2005 in Helsinki verrassend de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverde, gold in Leverkusen hetzelfde als voor Som. Het gevecht om fit te worden en weer op hoog internationaal niveau mee te springen, kostte de atleet uit Limburg veel opofferingskracht. Blom koos in Leverkusen bij zijn laatste poging voor een beginhoogte van 5,40 meter, normaal geen probleem. Hij faalde nu drie keer.

„Ik heb die eis van 5,70 echt wel in de benen, alleen levert de aanloop en de snelheid nog te veel problemen op”, constateerde hij zondag al in Londen, waar hij ook vroeg werd uitgeschakeld.

De sprinters Patrick van Luijk en Guus Hoogmoed, met het estafetteteam al zeker van olympische deelname, deden in Leverkusen een vergeefse poging individueel voor Peking een startbewijs af te dwingen. Zowel op de 100 als de 200 meter bleven ze ruim boven de limiettijd van respectievelijk 10,13 en 20,41 seconden steken. Daardoor bestaat de Nederlandse atletiekploeg in Peking uit vijftien leden.