Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

1 ZOEKEN

Zoek op ‘sex’ en je krijgt via dabedoo.nl informatie over het navigatie-instrument sextant. Foto G. Jansoone
Zoek op ‘sex’ en je krijgt via dabedoo.nl informatie over het navigatie-instrument sextant. Foto G. Jansoone Jansoone, G.

Idealistische zoekmachine

www.dabedoo.nl

Een ‘vindmachine met een hart’, zo noemt dabedoo.nl zich. Uit ongenoegen met resultaten die zoekmachines als Google opleveren, besloten enkele ondernemers een alternatief te gaan maken. Het principe: je vult een zoekterm in, deze term komt binnen bij een van de zes mensen van Dabedoo en hij/zij koppelt hier handmatig alleen de relevante links aan. Het resultaat: geen commerciële rommel of sites met een ‘ongewenste inhoud’ (lees: sekssites). Ditmaal dus geen robots, maar mensen die de links controleren. Uiteraard gebruiken de medewerkers zelf wel allerhande zoekmachines, om tot de meest geschikte links te komen. Van de omzet gaat 80 procent naar goede doelen, zoals CliniClowns. Er zit ook een nadeel aan: als je een term invoert waar nog niemand voor je op heeft gezocht, moet je wachten op een resultaat. Binnen 24 uur wordt je zoekopdracht dan opgenomen in het systeem. Op dit moment zijn zo’n 800.000 adressen van bedrijven, instellingen, verenigingen en overheden opgenomen en zijn 300.000 websites vindbaar met Dabedoo. De raadselachtige naam van de vindmachine blijkt te verklaren. Die is afkomstig van ‘da bedoel ik’. En ja, het zijn inderdaad Brabanders die erachter zitten. (MM)