Zwitser stemt over minaretten

Zwitserland gaat een referendum houden over de vraag of er meer minaretten gebouwd mogen worden in het land. Dat heeft de regering gisteren bekendgemaakt. Een groep politici van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) en de Federale Democratische Unie heeft meer dan honderdduizend handtekeningen verzameld met het verzoek voor een volksraadpleging. Volgens de initiatiefnemers bedreigen de minaretten van de moskeeën de rust en orde in het land. De uitslag van het referendum is niet van invloed op de twee minaretten – in Zürich en Genève – die Zwitserland momenteel telt. Overigens kan het nog een paar jaar duren voordat het referendum plaatsvindt, omdat het parlement er eerst over moet discussiëren. De SVP behaalde bij de laatste verkiezingen vorig jaar zo’n 29 procent van de stemmen. (Reuters)