Zero tolerance voor ghb is onverstandig

Met het ambiëren van een zero tolerance beleid voor drugs, om het vele gebruik van de partydrug ghb op de Bloemendaalse stranden terug te dringen (nrc.next, 25 juli), maakt burgemeester Wim de Gelder van Bloemendaal een begrijpelijke maar cruciale fout.

De ervaring in landen als de VS en Frankrijk leert dat een repressief beleid niet leidt tot minder gebruik. Het leidt wél tot riskanter gebruik, onder andere omdat gebruikers meer drugs innemen voordat zij bij een feest naar binnengaan, in plaats van de inname te spreiden over de gehele avond.

Juist bij ghb is dit gevaarlijk, omdat de scheidslijn tussen een plezierig effect en het verliezen van het bewustzijn zeer dun is. Het voorgenomen beleid zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat mensen binnen stiekem ghb in hun drankje doen, met als risico net een scheutje te veel te nemen. Het is beter om te zorgen dat de gebruiker voorzien wordt van goede voorlichting over hoe hij de risico`s kan beperken.

Als een gebruiker in een repressieve omgeving door riskant gebruik om het leven komt, kan de burgemeester als medeverantwoordelijk worden gezien. De Gelder moet zich afvragen of hij die verantwoordelijkheid wil dragen.

    • Tom Compaijen Stichting Drugsbeleid Amsterdam