Winst van ArcelorMittal is verdubbeld

De winst van staalproducent ArcelorMittal is het afgelopen kwartaal ruim verdubbeld door prijsverhogingen en de sterke vraag naar staal. De winst bedroeg het afgelopen kwartaal 5,8 miljard dollar (3,7 miljard euro). Een stijging van ruim 114 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet steeg met 39 procent tot 37,8 miljard dollar.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. ArcelorMittal verscheepte het afgelopen kwartaal 29,8 miljoen ton staal.

De resultaten van het bedrijf waren beter dan veel analisten hadden verwacht. Voor het afgelopen kwartaal had het bedrijf een resultaat voorzien van boven de 6,5 miljard dollar, het bedroeg uiteindelijk 8 miljard dollar. Het concern verwacht een bedrijfsresultaat van 8,5 miljard dollar te halen in het komende kwartaal.

Het staalconcern heeft ook last van de hogere grondstofprijzen, maar compenseert die door de verkoopprijzen te verhogen en te investeren in eigen mijnbouwactiviteiten. Zo kocht het bedrijf begin dit jaar drie Russische mijnen en onderzoekt het de mogelijkheden om in Afrika de mijnbouwactiviteiten uit te breiden. Het kreeg van de Indiase overheid vorige maand toestemming om in het oosten van India ijzererts te ontginnen.

ArcelorMittal was vorig jaar goed voor een jaarproductie van 116 miljoen ton staal, 10 procent van de wereldwijde productie. Het bedrijf ontstond in 2006 uit een fusie van het Europese Arcelor en het Indiase Mittal en is de grootste staalproducent ter wereld.

Het bedrijf verwacht ook in het derde kwartaal van 2008 te profiteren van de hoge verkoopprijzen en de krapte op de mondiale staalmarkt. Die krapte wordt mede veroorzaakt door sterk gestegen vraag naar staal in China, waardoor dat land zelf veel minder staal exporteert.

Het aandeel ArcelorMittal was vanochtend de grootste winnaar op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur stond het aandeel op 57,38 euro, een winst van 7,5 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.