Voor de zwoegende mama

In Frankrijk, in La Vendée, op een willekeurige parkeerplaats bij een grote supermarkt werd ik aangenaam getroffen door een bord dat een parkeerplaats reserveert voor jonge mama’s. Uiteraard dichtbij de ingang van die supermarkt.

In Nederland zie je dikwijls mama’s sjouwen met tassen in de ene hand en kind en buggy in de andere. Na een dag werken, halen ze hun kind op uit het kinderdagverblijf en dan moeten ze nog even snel boodschappen doen. Wandelwagen in- en uitklappen, kind uit de auto en in de wagen, en dan weer uit de wagen in de boodschappenkar.

Hoe aangenaam is het dan dat er speciaal voor jou een plek gereserveerd is om je auto te parkeren? Het gebaar naar deze zwoegende mama’s is zeer sympathiek. Nee, niet voor papa’s. Alleen voor mama’s. En alleen voor jonge mama’s. Wanneer je nog wél en wanneer je niet meer een jonge mama bent, is volstrekt onduidelijk. Maar dat maakt niet uit. Het is een tegemoetkoming aan al die mama’s die zo gruwelijk hun best doen om naar alles en iedereen het goede te doen, maar hierin altijd schijnen tekort te schieten.

Een gebaar van: we begrijpen dat je het zwaar hebt en in plaats van je te bekritiseren hebben we respect voor al je inspanningen om een goede werknemer te zijn, een gezin draaiende te houden, een liefhebbende partner te zijn en ook nog een vlotte leuke jeune maman. Bij mij bracht het bord een glimlach op mijn gezicht. En dat kunnen de mama’s van nu best gebruiken.

Ook een goed idee opgedaan in het buitenland ? Mail het idee in een wervende beschrijving van maximaal 400 woorden naar opinext@nrc.nl

    • Mariël Wristers Huinen