Vertrouwen in economie in EU verder gedaald

Brussel, 30 juli. Consumenten en producenten in de Europese Unie zijn in juli opnieuw somberder geworden over de economie. De index die het vertrouwen weergeeft, daalde voor de gehele EU met 5,8 punten ten opzichte van juni naar 88,7. In de eurozone ging het cijfer met 5,3 punten omlaag naar 89,5. Het is de sterkste daling van de vertrouwensindex op maandbasis sinds oktober 2001. Tevens is nu het laagste niveau sinds maart 2003 bereikt. De index staat met de daling in juli voor de vierde achtereenvolgende maand onder het langetermijngemiddelde van 100 punten. Bovendien kwam de vertrouwensindex flink lager uit dan analisten hadden verwacht. Gisteren werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Nederland in juli is ingestort. Italië (min 9,6) en Groot-Brittannië (min 7,2) rapporteerden de grootste dalingen.