Vertrouwen consument daalt extreem snel

Nog nooit eerder daalde in Nederland het consumentenvertrouwen binnen een jaar zo snel als de afgelopen twaalf maanden. In een recordtempo worden Nederlanders pessimistischer over de economie door een aanhoudende stroom slecht economisch nieuws over stijgende inflatie en benzineprijzen.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend. In juli daalde de vertrouwensindicator (de som van negatieve en positieve antwoorden op vragen over de economie en het koopgedrag) van -19 naar -31 punten.

Vooral over de economische vooruitzichten van Nederland zijn consumenten somber. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen zakte van -38 in juni naar -56 in juli. Bovendien steeg het percentage pessimisten van 39 procent in juni tot 59 procent in juli. Volgens het CBS is dat het hoogste percentage ooit.

Ook de andere deelindicator, de koopbereidheid van Nederlanders, daalde met 8 punten fors. Maar dat is minder sterk dan het vertrouwen in de economie. Toch is een dergelijke afname maar één keer eerder voorgekomen. Volgens het CBS hebben consumenten in juli grote uitgaven uitgesteld doordat de koopkracht steeds meer afneemt.

Het consumentenvertrouwen is nog niet extreem laag. In juli 2003 stond de graadmeter op -40. Maar de snelheid van de omslag is wel opvallend. Zelfs na het uiteenspatten van de internetzeepbel rond de eeuwwisseling ging de graadmeter niet zo hard omlaag.

Het ministerie van Economische Zaken houdt de ontwikkelingen „nauwgezet in de gaten”. Volgens een woordvoerder is dit weer „een duidelijk signaal” dat het niet goed gaat met de economie. Maar vooralsnog neemt het kabinet tot aan Prinsjesdag geen maatregelen.