Verborgen Van Gogh onthuld

Verborgen Van Gogh onthuld

Wetenschappers van onder meer TU Delft hebben onder het schilderij Grasgrond van Vincent van Gogh een portret van een vrouw onthuld. De nieuwe methode, die is ontwikkeld door materiaaldeskundige en kunsthistoricus Joris Dik van TU Delft samen met met een internationaal team van technici en het Kröller-Müller Museum, is voor het eerst toegepast. Volgens Dik is voor Grasgrond uit 1887 gekozen omdat bij eerder röntgenonderzoek al vage contouren waren gezien. „De nieuwe fluorescentietechniek met synchrotronstraling maakt het mogelijk de pigmenten te onthullen en als het ware een gedetailleerde ‘kleurenfoto’ van het onderliggende portret te tonen.”

Dik beklemtoont dat de kleuren een benadering zijn van het origineel. Met behulp van een versneller is in 48 uur het gebied met de contouren van het vrouwenhoofd (17,5 x 17,5 cm) gescand. Dik: „de oude röntgentechniek is te vergelijken met een waxinelichtje en de nieuwe techniek met een duizend Watt-straler.”

Video en uitleg over de methode op nrc.nl/kunst