VEB stapt naar rechter om bod op Schuitema

Beleggersvereniging VEB stapt naar de ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof, omdat het de prijs die investeringsmaatschappij CVC biedt op de resterende aandelen in supermarktbedrijf Schuitema (20,11 per aandeel), te laag vindt.

„Wij vinden dat de ondernemingskamer moet bepalen of het bod van CVC redelijk is”, zegt Gerben Hettinga van de VEB. „We treffen op dit moment alle voorbereidingen om een dergelijk verzoek te doen, dat binnen twee weken moet worden ingediend.”

CVC kreeg eerder deze maand al ruim 98 procent in handen, nadat het tot een akkoord was gekomen met de grootaandeelhouders Ahold (73,2 procent) en CKK (25,1 procent). Gisteravond publiceerde CVC het biedingsbericht voor de resterende 1,7 procent van de aandelen, die vooral bij particuliere beleggers op de beurs uitstaan. Daarin biedt de private-equityfirma 20,11 euro per aandeel, dezelfde waarde die Ahold voor zijn aandelen kreeg.

De VEB betwist of die 20,11 euro wel een redelijke prijs is. De belangenbehartiger vindt vooral dat beleggers niet goed kunnen beoordelen of het bod in een juiste verhouding staat tot datgene wat Ahold heeft gekregen. De transactie tussen beide supermarktconcern bestond immers niet alleen uit contanten, maar ook uit ongeveer 57 winkels (van de 458) die Schuitema aan Ahold overdraagt, een deel van de vastgoedportefeuille, en een grote pluk preferente aandelen. Die laatste geven Ahold gedurende de komende drie jaar recht op zeggenschap over belangrijke strategische beslissingen van Schuitema, waaronder grote overnames. Ahold beoogt met deze extra voorwaarde greep te houden op zijn eigen (leidende) marktpositie in Nederland, en die van zijn nieuwe concurrent Schuitema.

Volgens de VEB is het totaalpakket dat Ahold voor zijn meerderheidsbelang in Schuitema gekregen heeft veel meer waard dan die 20,11 euro per aandeel. Op een aandeelhoudersvergadering in juni wees de VEB, gesteund door een net voldoende minderheid van andere particuliere aandeelhouders, een eerder bod van 26 euro al af als ontoereikend. Ook toen vonden de beleggers dat bod niet goed te vergelijken met de waarde die Ahold heeft gekregen.

Hettinga van de VEB vermoedt dat zijn gang naar de ondernemingskamer kansrijk is. „Bij die aandeelhoudersvergadering in mei verklaarden de commissarissen van Schuitema dat eerdere bod van 26 euro als redelijk. Dan kunnen ze onmogelijk de nu voorliggen 20,11 euro ook als redelijk beschouwen.”

    • Philip de Witt Wijnen