Vaak te jong voor game met geweld

Een op de vier jongeren speelt computerspellen waar hij volgens de leeftijdscodering de fabrikant te jong voor is. Ze kunnen makkelijk aan games voor 16- en 18-jarigen komen. Dat blijkt uit een enquête van tv-programma Een Vandaag onder 2.500 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

De helft van hen koopt de games in een winkel. Een op de tien heeft zich daarbij wel eens moeten identificeren. 16 procent van de jongeren downloadt de games illegaal.

Games zijn populair: ruim 85 procent van de jongeren speelt games. Ruim de helft van de jongens is wekelijks meer dan 10 uur bezig met gamen. Meisjes spelen minder dan 5 uur per week.

Een op de tien jongeren zegt wel eens een „rotgevoel” te hebben gekregen door geweld in een game. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei in maart dat hij gewelddadige games wil verbieden omdat ze kinderen mogelijk aanzetten tot agressie.

Zo’n verbod schept schijnveiligheid, zegt Wouter Rutten van de brancheorganisatie NVPI. „Je ziet dat kinderen toch wel aan die spellen komen. De overheid zou zich beter kunnen inzetten voor betere naleving.”

Daar wordt aan gewerkt, meldt een woordvoerder van Justitie. Of een verbod op gewelddadige spellen mogelijk is, wordt nog onderzocht.