Tot hij niet meer huilt

‘Waterboard him until he stops with the crying.’ Dat schreef een lezer op het online prikbord van de Amerikaanse krant USA Today, toen het eerste filmpje van de verhoren in Guantánamo Bay opdook.

Het filmpje toont een zestienjarige Canadees die in huilen uitbarst tijdens een ondervraging, na martelingen die geen martelingen heten. De Canadese krant National Post gebruikte het citaat als kop voor een sappig overzicht van internetcommentaar op het filmpje. Zelf zette de krant de comments maar even uit, zo veel woede was er over deze tranen.

Omar Khadr heet de huilebalk. Geboren in het Canadese Toronto, van jongs af aan getraind om tegen de ongelovigen te strijden. Pappa zat bij Al-Qaeda en stierf op het slagveld. Mamma liet aan de wereldpers weten trots te zijn op haar man en zoon. De last van de ideologie van deze zelfbenoemde ‘Al-Qaeda familie’ mogen de jongste telgen dragen. Omar was vijftien jaar toen hij op Guantánamo Bay landde, waar je opgesloten wordt als je voor Allah vecht zonder officieel uniform. Hij zou in Afghanistan een Amerikaanse soldaat gedood hebben.

Je moet het zien in de grotere context, naïeveling. Het is oorlog. De vijand gebruikt de smerigste guerilla-methoden. Dat vindt ook Christopher Hitchens, de Brits-Amerikaanse stercolumnist. Hij ‘probeerde waterboarding uit’ voor het augustusnummer van de Amerikaanse Vanity Fair. Als dit geen martelen is, dan bestaat martelen niet, concludeerde Hitchens na de ervaren doodsangst. Maar we moeten het niet laten omdat het onmenselijk is; ‘zij’ doen veel ergere dingen. We moeten het laten, aldus Hitchens, omdat martelen nieuwe terroristen kweekt.

Wat was Omar Khadr toen hij gevangen werd? En wat is hij nu, na zes jaar Gitmo? Een versleten metafoor voor het verval van de mens is de doodstraf voor een kind of een geestelijk gehandicapte – zie diverse Hollywood-films. Zo ver zijn we gelukkig nog niet, denk je terwijl de aftiteling voorbij rolt. Totdat er een film opduikt die echt is. En het vrije Westen een kindsoldaat stenigt op internet.

Merel Boers

Bekijk het filmpje van de verhoren op Guantánamo Bay via nrcnext.nl/links

    • Merel Boers