Toch internetcensuur op Spelen

China beperkt voor buitenlandse media bij de Olympische Spelen de toegang tot internet. Dat heeft een lid van het organiserend comité vandaag gezegd. De organisatie breekt daarmee de belofte dat verslaggevers bij de Zomerspelen in Peking complete mediavrijheid zou worden geboden.

De woordvoerder stelde dat journalisten in het mediacentrum „voldoende” toegang zullen krijgen tot het wereldwijde netwerk. Maar websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falungong zijn afgesloten. Ook andere internetpagina’s zijn niet toegankelijk, zei de woordvoerder, die geen verdere voorbeelden gaf.

Journalisten in het olympische perscentrum hebben geklaagd dat zij geen toegang hadden tot de websites van Amnesty International, BBC en Deutsche Welle.

„Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken”, reageerde de woordvoerder. „We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven.”

In de aanloop naar de Olympische Spelen had de organisatie beloofd dat de 21.600 journalisten van 8 tot en met 24 augustus volledige toegang zouden krijgen tot het internet. Dat gebeurde onder druk van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC neemt de censuur hoog op, zei een Australisch lid. Hij noemde het nieuws „teleurstellend”. (ANP, AP, EFE)