Thuis word ik te veel afgeleid

NRC Handelsblad speurt deze zomer naar werkenden zonder vaste werkplek: de werknomaden

Foto Evelyne Jacq Nederland, Utrecht, 18-7-2008 James Campbell. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

James Campbell (58)Studie: middelbare school, Engeland (1958-1965)Werk: tekstcorrectorSchoenen: slippersLaptopmerk: AppleWerkplek: café KEEK, UtrechtFavoriete vakantiebestemming: berggebied rond Seattle Brutomaandsalaris: 1.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van opdrachten

Waarom werkt u in een café?

„Ik ben zelfstandig ondernemer en werk normaal vanuit huis. Dat is erg lastig geworden sinds de geboorte van onze dochter negen maanden geleden. Het is namelijk verschrikkelijk moeilijk om niet door haar te worden afgeleid. Ik kan mijn ogen niet van haar afhouden.”

Dus u moet wel de deur uit?

„Inderdaad. Soms werk ik bij vrienden, maar meestal ga ik naar cafés. Ik heb min of meer een vaste route. ’s Ochtends ga ik eerst naar een ontbijtcafé naast het stadhuis in Utrecht. Om een uur of elf eet ik een broodje en loop naar de bibliotheek aan de overkant. Daar werk ik tot twee uur. Daarna maak ik een wandeling langs de Oudegracht en werk de rest van de middag in dit koffiehuis aan de rand van de oude stad.”

Wat voor werk doet u?

„Ik corrigeer Engelse teksten voor bedrijven en instellingen zoals FNV en Capgemini. Ik heb onlangs een magazine van Capgemini gecorrigeerd. Het bedrijf leverde mij allerlei teksten die waren geschreven door verschillende medewerkers en klanten van het bedrijf. Ik heb alle teksten gecorrigeerd zodat ze een goed leesbaar geheel vormden en bovendien in correct Engels waren gesteld.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud