Televisie Voorkeur

Op 3 augustus is de Gay Parade in Amsterdam. Maar het organiseren van evenementen voor homoseksuelen is niet overal vanzelfsprekend. In 2006 leidde de organisatie van de Pride Parade in Jeruzalem tot politieke en religieuze spanningen. De anders zo verdeelde Joden, moslims en christenen gingen samen de strijd aan om de ontheiliging van de heilige stad tegen te gaan. Regisseur Nitzan Gilady legde de strijd vast in de documentaire Jerusalem is proud to present. Ned.2, 23.35-1.05u. Israeli participants hold up the multi-colored Gay Pride flag together with the national flag during the controversial Gay Pride Parade in Jerusalem, on June 26, 2008. Some 3,500 participants marched down town Jerusalem and were secured by 2,000 police officers due to past years violence from Ultra Orthodox Jews opposing a gay parade in the holy city. AFP PHOTO/GALI TIBBON AFP

actualiteiten

EénVandaag. Uit een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, blijkt dat het voor jongeren erg gemakkelijk is om aan gewelddadige computergames te komen, ook als ze volgens de leeftijdscodering te jong zijn. Vanavond alle resultaten van het onderzoek, waaraan 2500 jongeren tussen 12 en 24 jaar meededen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ging – als eerste van zes ministers – op ‘zomerstage’ bij EénVandaag en maakte een reportage over kinderarbeid in de kledingindustrie. Die wordt vanavond uitgezonden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en de prestaties van de sporters in de smog in Peking. En het vervolg op een eerdere reportage over mishandelde gehandicapten. Nieuwe verhalen van (ex-)werknemers die getuigen van ernstige mishandeling of verwaarlozing. En de vraag: hoe moet dit worden aangepakt en hoe is het te voorkomen? Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. De hele uitzending is gewijd aan de aankomst van Radovan Karadzic in Nederland. Met o.m. een gesprek met Florence Hartmann, de woordvoerder van de vorige hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Ned. 2, 22.15-22.45u.

documentaire

Asteroïden – Die Gefahr aus dem Weltall. Documentaire over een groep onderzoekers die ervan overtuigd is dat vroeg of laat een asteroïde in botsing zal komen met de aarde en die manieren bedenkt om dat te voorkomen. Arte, 20.15-21.00u.

Das Massaker von Katyn. Documentaire over de moord door Sovjetsoldaten op zo’n 15.000 Poolse krijgsgevangenen en burgers in het Poolse Katyn, in 1940. Gemaakt vanuit de herinneringen van de artsen die, in opdracht van het Duitse Rode Kruis, in 1943 de lijken moesten identificeren. De documentaire vertelt niet alleen het gruwelijke verhaal, maar ook hoe diep het werk dat de artsen moesten verrichten, doorwerkte in hun latere leven. Arte, 21.00-21.55u.

De aarde vanuit de hemel. Documentairereeks van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand, die behalve mooie natuurbeelden ook de boodschap bevat dat die mooie natuur ernstig wordt bedreigd. Vandaag is het thema: energie. Te zien zijn een windpark én opdrogende oliebronnen in Californië, methaangasproductie in China en gebruik van zonne-energie in Buthan. België 1, 21.15-21.45u.

Informatief

Zwarte Hand. Reportageserie waarin mensen met uiteenlopende problemen op ludieke wijze worden geholpen. Deze keer o.m.: de man van huissloof Corry krijgt een drilcursus schoonmaken en Patrick van Zuylen wordt meegenomen op een zoektocht naar de goedkoopste benzinepomp. Ned.3, 19.50-20.15u.

Klootwijk aan zee: Vis op reis. Derde reeks, vijfde aflevering: haring. In Nederland gaat het nooit over andere haring dan Hollandse Nieuwe. Spekbokking bijvoorbeeld is nooit nieuws. Veel mensen weten niet eens dat het bestaat en al helemaal niet dat het een geweldige haring is, koud gerookt. Klootwijk aan Zee zoekt de andere haring, de grote haring en de dikke, en doet een ontdekking. Japanners eten geen haring, maar de haringkuit. Is dat erg? Nee, zegt de bioloog. De haringstand zal er niet van te lijden hebben. Ned.2, 20.55-21.25u.

Tante in Marokko. Nieuwe reeks verhalen van Marokkaanse Nederlanders over hun vakantie in Marokko en hun dagelijks leven in Nederland. Ned.2, 21.25-22.00u.

Megafactories: Corvette. Nieuwe reeks reportages waarin verslaggevers een bezoek brengen aan wereldbekende productiebedrijven. Vandaag het autobedrijf Corvette waar de ZO6 wordt ontworpen, een superauto die 320 km per uur kan halen. In Bowling Green, Kentucky, wordt de ZO6 in 36 uur gebouwd. National Geographic, 22.30-23.30u.

drama

House of Saddam. Vierdelige Britse serie over de opkomst en ondergang van de Iraakse dictator Saddam Hussein. De serie begint in 1979, Saddam is dan nog vice-president. Tijdens een feest in zijn paleis besluit zijn familie dat president al-Bakr plaats moet maken voor Saddam. Wat volgt is een reeks brute moorden tegen de oppositie. Saddam schiet zelf zijn vriend Adnan Hamdani dood. Als zijn vrouw Sajida vraagt waarom, zegt hij: „Zonder zwakte is slechts de man die zijn beste vriend kan doden.” De makers van de serie, Alex Holmes en Stephen Butchard, baseerden hun verhaal op talloze interviews met mensen die deel uitmaakten van het regime, met paleispersoneel en met Iraakse onderzoekers. De rol van Saddam Hussein wordt gespeeld door de Israëlische acteur Igal Naor. BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

TV Show op reis. Ivo Niehe zapt thuis bij Hans Liberg door zijn 25-jarige carrière. Niehe volgt de entertainer naar zijn buitenhuis aan de Duitse Oostzee en is bij zijn optreden in de Musikverein in Wenen. Verder: het verhaal van de relatie van de Franse president Sarkozy met topmodel/zangeres Carla Bruni, inclusief een bezoek van Niehe aan Bruni, thuis in Parijs. Ned.1, 23.10-0.05u.

Sport

Sporza: Kwalificatiewedstrijd Champions League. Live-verslag van de tweede voorronde: RSC Anderlecht-BATE (Wit-Rusland). België 2, 20.15-22.35u.