Sterfte door aids neemt af in Afrika

Wereldwijd zijn vorig jaar voor het tweede opeenvolgende jaar minder mensen gestorven aan aids. De aids- en hiv-epidemie „stabiliseert zich”, rond een kleine 1 procent van de wereldbevolking die hiv-besmet is.

Dat meldt de VN-organisatie die jaarlijks rapporteert over de mondiale hiv- en aidssituatie, UNAIDS, in haar gisteren gepubliceerde verslag over 2007. In Afrika bezuiden de Sahara, waar de toestand veruit het ernstigst is, „zijn de meeste nationale epidemieën gestabiliseerd of beginnen te krimpen”, aldus UNAIDS.

De daling van het aantal aidsdoden is een gevolg van de steeds grotere beschikbaarheid van medicijnen die ziekte vertragen, het aantal nieuwe hiv-besmettingen neemt af door uitgebreidere voorlichting en ruimere beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen.

UNAIDS vindt de ontwikkelingen bemoedigend maar noemt het totaal aantal mensen dat hiv of aids heeft ook „onacceptabel hoog” en pleit voor verder investeringen in medicijnen en onderzoek.

In totaal overleden vorig jaar naar schatting 2 miljoen mensen aan aids. In 2005, het piekjaar sinds begin jaren tachtig aids werd ontdekt, stierven 2,2 miljoen mensen aan de ziekte. Wereldwijd waren vorig jaar zo’n 33 miljoen mensen besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Het aantal nieuwe hiv-besmettingen bedroeg vorig jaar 2,7 miljoen, waar in 2001 nog 3 miljoen mensen het virus opliepen. Doordat de wereldbevolking toeneemt, blijft het percentage mensen dat hiv draagt stabiel ondanks de nieuwe besmettingen.

Een belangrijke oorzaak voor de afname van het aantal aidsdoden is de sterk toegenomen toegang tot aidsremmende medicijnen. Volgens UNAIDS is het aantal mensen dat zulke medicijnen krijgt in zes jaar tijd vertienvoudigd, tot 3 miljoen eind vorig jaar. Daarnaast wordt vooruitgang geboekt bij het voorkomen van aids door de verspreiding van voorbehoedsmiddelen en het geven van seksuele voorlichting, aldus UNAIDS.

De organisatie waarschuwt echter dat miljoenen mensen nog niet de behandeling en de middelen ontvangen die zij nodig hebben.

Overigens blijft de aidsepidemie in zuidelijk Afrika met afstand het meest omvangrijk. Van alle mensen met hiv woont tweederde in zuidelijk Afrika, 72 procent van de doden als gevolg van aids valt in de verarmde regio.

Het rapport staat op nrc.nl/buitenland