Soldaten op Dokdo

Zuid-Korea heeft vandaag een militaire oefening gehouden op en rond het ook door Japan geclaimde eiland Dokdo. Volgens de website van de Korea Times speelden de Koreaanse soldaten een vijandelijke aanval na op het eiland dat in de Japanse Zee ligt, precies tussen Japan en het Koreaanse schiereiland in.

Om de Koreanse claim op het eiland extra kracht bij te zetten reisde de Zuid-Koreaanse premier Han Seung-soo gisteren samen met twee ministers naar het eiland waar twee Koreanen wonen. Han werd daarmee het hoogste bezoek dat het eiland, twee rotspunten, ooit heeft gehad.

Vanuit Tokio is gereserveerd gereageerd op de reis van premier Han. „Ik geloof niet dat het erg gepast is om op deze manier de meningsverschillen te benadrukken”, liet woordvoerder Nobutaka Machimura namens de Japanse regering in diplomatieke bewoording weten.

Eerder deze maand was het rotseiland, dat de Japanners Takeshima noemen, aanleiding voor een diplomatieke rel tussen de twee landen. In een richtlijn van Tokio voor onderwijzers en uitgevers werd het eiland Japans genoemd, maar Seoul staat er op dat Dokdo Koreaans grondgebied is. De Japanse claim leidde in Zuid-Korea, waar de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een collectief trauma is, tot vlagverbrandingen voor de Japanse ambassade in Seoul en burgercomités die zich spontaan opwierpen om het eiland tot de laatste man te verdedigen.