Siemens eist geld ex-top vanwege fraude

Siemens zal schadevergoedingen eisen van elf voormalige topbestuurders in verband met het omvangrijke fraudeschandaal bij het Duitse conglomeraat. Volgens Siemens, dat juist vandaag sterke resultaten bekendmaakte, hebben zij gefaald in hun toezichthoudende taken.

Het gaat onder anderen om oud-bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld en de voormalige president-commissaris Heinrich von Pierer, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens Siemens (treinen, medische apparatuur, energiecentrales en verlichting) heeft het bedrijf wegens hun falen financiële schade geleden door het omkoopschandaal, dat speelde tussen 2000 en 2006. De Duitse autoriteiten doen al twee jaar onderzoek naar het schandaal, waarbij volgens Siemens zelf 1,3 miljard euro werd weg gesluisd in geheime fondsen ten einde via omkoping contracten in het buitenland binnen te slepen.

De raad van toezicht van Siemens stemde gisteren in met de eis tot schadevergoeding. Volgens het concern heeft het schandaal Siemens al 1,9 miljard euro aan boetes en uitgaven voor juridische adviezen gekost. Kleinfeld en von Pierer hebben altijd beweerd niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude.

Afgelopen maandag werd het eerste vonnis geveld tegen een oud-bestuurder van Siemens wegens betrokkenheid bij de affaire. De vroegere directeur van de telecomtak van Siemens, Reinhard Siekaczek, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 108.000 euro opgelegd. Hij werd schuldig bevonden aan het verduisteren van meer dan 50 miljoen euro bedoeld voor omkoping.

Siemens maakte vandaag bekend dat in het jongste kwartaal (dat is Siemens’ derde kwartaal) zijn omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden met 10 procent is gestegen tot 19,2 miljard euro. En dat de operationele winst meer dan verdubbelde tot 1,5 miljard euro. De orderportefeuille is goed gevuld, zei Siemens, de orders groeiden met 21 procent tot 23,7 miljard euro. Opvallend daarbij is dat de nieuwe orders voor China maar met 2 procent groeiden tot 1,5 miljard euro.

Daarentegen slonk de nettowinst: tot 1,4 miljard euro tegenover nog 2,1 miljard euro een jaar geleden. Dat had volgens Siemens toen te maken met een substantieel profijt wegens het afstoten van activiteiten naar de joint venture met het Finse telecomconcern Nokia.

Voor het lopende boekjaar handhaaft Siemens zijn voorspelling dat de operationele winst uitkomt op 8 à 8,5 miljard euro. Op de beurs van Frankfurt won het aandeel Siemens vanmorgen 6 procent. (Bloomberg, DPA, AFP)