Ruzie over vervolging Soedanese president dreigt te escaleren

New York. Afrikaanse en Arabische landen alsmede China en Rusland dreigen het mandaat van de VN-vredesmissie in Darfur niet te verlengen indien de VN niet de vervolging voorkomen van president Omar al-Bashir van Soedan. Hoofdaanklager Ocampo van het Internationale Strafhof heeft gevraagd om een arrestatiebevel tegen Bashir wegens onder meer genocide in de Soedanese regio Darfur. De VN-Veiligheidsraad moet uiterlijk donderdag beslissen over verlenging de VN-missie. Zuid-Afrika en Libië, leden van de V-raad, eisen dat een resolutie wordt aangenomen die verdere stappen van het Strafhof tegen Bashir met maximaal een jaar opschort. Zij pleiten voor vervolging in Soedan zelf van de verantwoordelijken voor de misdaden in Darfur. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zeggen de kwestie-Bashir gescheiden te willen houden van de VN-missie.