Regering-Karzai pakt journalist op

De Afghaanse inlichtingendienst NDS heeft maandag een journalist opgepakt omdat hij ministers beledigd zou hebben. Gisteren maakte de regering van president Hamid Karzai bekend dat zij journalisten die „ongefundeerde beschuldigingen uiten” voortaan zal laten vervolgen.

Nasir Fayaz presenteert voor de commerciële zender Ariana TV het wekelijkse programma De Waarheid. Zondagavond kreeg de zender gedurende de uitzending telefonisch de opdracht van de NDS om het programma stop te zetten. Anders zou er „iemand gestuurd worden om dat te doen”. De zenderleiding gehoorzaamde, en een dag later werd Fayaz gearresteerd.

In zijn programma heeft Fayaz minister van Water en Energie Ismail Khan en een andere, niet nader genoemde minister beschuldigd van wanprestaties. Hij toonde een grafiek waarin hij de effectiviteit van de verschillende ministeries met elkaar vergeleek. Volgens de regering is Fayaz niet objectief. In een verklaring stelde zij dat de journalist ministers heeft afgeperst en een vendetta tegen minister Khan voert omdat die Fayaz’ verzoek om 24-uurs stroomvoorziening voor zijn huis had geweigerd.

Volgens de BBC is Fayaz snel na zijn arrestatie vrijgelaten, maar weer opgepakt nadat hij een interview aan de BBC had gegeven. De regering uitte vandaag kritiek op landen die door financiële steun aan media „het Afghaanse volk en de Afghaanse regering willen aanvallen”. Het is onduidelijk op wie de regering doelt.

Eerder dit jaar hadden westerse landen felle kritiek op de terdoodveroordeling van een jonge Afghaanse journalist wegens blasfemie. Onder buitenlandse druk verplaatste Karzai het hoger beroep van de noordelijke stad Mazar-i-Sharif naar Kabul, maar dat heeft nog niet plaatsgehad. Karzai heeft de laatste stem in doodvonnissen. (AP, Reuters, BBC)