Q-koorts slaat hard toe

De Zonnebloem Linq

In het Brabantse Herpen lijden bijna honderd mensen aan Q-koorts. De ziekte, die wordt overgebracht via schapen en geiten, is bezig aan een flinke opmars. Dit jaar werden bij GGD Brabant al 497 ziektegevallen gemeld. Tot 2007 werden jaarlijks hooguit vijftien gevallen geregistreerd. Eind juni overleed een man die met Q-koorts was besmet. Maar ook landelijk grijpt de Q om zich heen. Kijk naar Qbuzz, de busmaatschappij die twee ex-Connexxion-bazen in mei oprichtten, samen met NS. Vanaf december rijdt Qbuzz al in Friesland en rond Rotterdam. Verwar Qbuzz niet met Qliner, de comfortabele forensenbus van Arriva. En de bussen van Qbuzz hebben ook niks te maken met de bibliobussen van Cubiss. En Q-Bis is een groot bedrijf in debiteurenbeheer. Kijk ook naar PsyQ, de commerciële instelling voor psychische zorg, die patiënten weghaalt bij het Riagg. En naar het ‘financiële platform’ CentiQ, waarmee het ministerie van Financiën consumenten verstand van geld wil bijbrengen. Omdat je de naam natuurlijk moet lezen als Cent-IQ, zegt de naam eigenlijk het tegenovergestelde van wat het wil bereiken.

Parkeergarages zijn van QPark. Musiqlub, concurrent van muziekzenders MTV en TMF, noemt zijn kanaal Qlub TV. Het oude Noordzee FM werd Q-music. Op de laatste Hiswa debuteerde het woon/werkschip Qrooz. De school voor ‘game design and development’ in Amsterdam heet Qantm College. Wijnboer Ilja Gort doopt zijn alcoholarme dieetwijn Qool. Nederlandse softwarebedrijven heten nu Qurius, Q-go, Qfast, SysQa, Qics of DenQ. Reclamebureaus dragen namen als Qiss en Qi, twee ontwerpbureaus heten na hun fusie FroQ. Een websitebouwer WebdesQ. BooQi maakt minibrochures. Qnippo’s, bedacht door Telegraaf Media Nederland, doet in geld-terugacties via internet. Bij SplinQ krijg je geld terug als je online spullen koopt. De ANWB verkoopt de ‘levensreddende sleutelhanger’ ResQMe, een lightversie van de veiligheidshamer in de auto.

Q-koorts wordt overgebracht via schreeuwerige directeuren en ADHD’ers. Zo krijg je TinQ tankstations, HeltiQ medicijnen, vrijwilligersclub LinQ, behandelcentrum Qliniek voor plastische chirurgie van het OLVG-ziekenhuis, drukwerkdistributeur DistriQ, webwinkelkeurder Qshops, uitgever Qompas, detacheringbureaus Qompetence en Qquest, uitzendbureau SPARQ, installatiebedrijf energiQ, sekssite Qudt, hypotheekadviseur HypotheeQ.nl, de welQom-hypotheek van ELQ (‘Hypotheekproduct van het jaar 2006’) en de QTime projectieklok van het Tilburgse Q4Q Time. De Q-koorts in Nederlandse bedrijfsnamen overschrijdt die in Brabant makkelijk. Tot 2007 kwam de letter Q in Nederland nauwelijks voor. Maar nu worden de K en C massaal afgezworen. De besmettingshaard gaat terug tot Q8, de naam waarmee Kuwait Petroleum Corporation in 1986 bekend werd. „Dankzij zijn originaliteit en kracht sprong het merk eruit en werd snel herkend”, verklaart Q8 achteraf het ‘instantsucces’. Maar nu de Q-koorts een explosieve groei doormaakt, verliest de drager elke kracht. De Q-koorts is dodelijk voor het onderscheidingsvermogen.

Erwin Wijman

    • Erwin Wijman