Polisario wil alleen overleg zonder Nederlandse VN-gezant

De onafhankelijkheidsbeweging Polisario is bereid tot hernieuwde gesprekken met Marokko over de betwiste status van de Westelijke Sahara, mits de speciale VN-gezant, de Nederlander Peter van Walsum, wegblijft van de onderhandelingstafel. Dat heeft premier Abdelkader Taleb Omar van Polisario gisteren verklaard, aldus het Franse persbureau AFP.

Polisario verwijt Van Walsum partijdigheid in het overleg over de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie die in 1975 door Marokko werd bezet. Van Walsum noemde in maart van dit jaar een referendum over de onafhankelijkheid van het gebied „onrealistisch”. Sindsdien liggen de onderhandelingen stil.

Van Walsum wilde vanochtend niet reageren op de bezwaren van Polisario. Van Walsum, die sinds 2005 bemiddelt tussen Polisario en Marokko, noemde het overleg in mei van dit jaar in een interview met deze krant „een schijnvertoning”. Van Walsum dreigde met opstappen omdat beide partijen geen serieuze onderhandelingsbereidheid zouden tonen. „Ik heb altijd tegen Marokko en Polisario gezegd: Als jullie genoeg van me hebben, dan moet je een brief aan de secretaris-generaal [van de VN] schrijven. Dan is het zo geregeld”, aldus Van Walsum. Voor zover bekend heeft Polisario geen formeel verzoek bij de VN ingediend om Van Walsum uit zijn functie te ontheffen.

De onafhankelijkheidsbeweging en Algerije, dat Polisario steunt, oefenen sinds Van Walsums gewraakte uitspraak over onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara aanhoudend kritiek uit op de Nederlandse diplomaat.

Het interview met Van Walsum op nrc.nl/buitenland