Poëtische strooptocht tegen zielloze kunst

CD VAN DE WEEK Dan Le Sac Vs Scroobius Pip – Angles Sunday Best / PIAS ****-

cd van de week

Dan Le Sac Vs Scroobius Pip – Angles

Sunday Best/PIAS ****

God die zich in een brief verontschuldigt tegenover Moeder Natuur voor het creëren van de destructieve mens. Een aan een zelfmoordenaar gericht nummer waarin diens recht op zelfvernietiging wordt geplaatst tegenover de emoties van hen die achterbleven. Het sterven van humoristische goochelaar Tommy Cooper op het podium, onder daverend applaus, als de ultieme vorm van schoonheid. Het Britse duo Dan Le Sac Vs Scroobius Pop speelde zich in de kaart met de droogkomische analyse van de leegte van de entertainmentwereld Thou Shalt Always Kill. Het zet die strooptocht tegen zielloze kunst op dit debuutalbum onverdroten voort en is regelmatig beklemmend, poëtisch en ontregelend.

Dat komt door de voordracht van Scroobius Pip die verklaart dat hij wel meer aan zijn rapstijl zou kunnen werken, maar liever opleest vanuit zijn aantekeningen, op zoek naar een waardevol citaat. Het titelnummer is een kort verhaal waarbij verschillende gezichtspunten de bevooroordeelde luisteraar bewust op het verkeerde been zetten. De monotoon doorzeurende synthesizer leidt flink af en de producties zijn vaker slechts stoorzenders. Anderzijds vormen de haperende oldschooldrums, nerveuze bliepjes en dreinende digitale riffs een al even nadrukkelijk statement voor eigenzinnigheid binnen een zo door clichés gegijzelde kunstvorm.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl/muziek

    • Saul van Stapele