Opgenomen televisie niet populair bij Nederlanders

Rotterdam. Nederlanders kijken maar weinig naar opgenomen televisieprogramma`s. Dat blijkt uit een analyse die de website Mediaonderzoek.nl maakte op basis van cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het aandeel `uitgesteld kijken` bedraagt nog geen procent van het totale kijkcijfer. Sinds 1 januari neemt SKO het uitgestelde kijken mee in de kijkcijfers. Onder uitgesteld kijken verstaat SKO het bekijken van een programma via harddisk-, dvd- of videorecorder binnen zes dagen nadat het programma op televisie te zien is geweest. Na een half jaar meten is 0,7 procent van de totale kijktijd te betitelen als `uitgesteld`. De Nederlander keek gemiddeld 186,4 minuten tv, waarvan 1,4 minuut uitgesteld. Bas de Vos van SKO zegt dat 0,7 procent een laag percentage is vergeleken met uitgesteld kijkgedrag in omringende landen. ”Nederland kent een groot aanbod van algemene zenders. Als je een van je favoriete series mist, is er op een ander moment wel weer een serie van je gading te zien. De noodzaak om een programma op te nemen is daardoor minder groot.” Programma`s die via internet worden bekeken, vallen niet onder SKO`s definitie van uitgesteld kijken.

    • Raymond Krul