Opereren is niet de echte oplossing

In het artikel `Operatie overgewicht` (NRC Handelsblad, 12 juli) wordt gesproken over het opereren van kinderen met morbide obesitas. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen met extreem overgewicht kunnen nu een ingrijpende maagverkleining ondergaan.

Als student Geneeskunde denk ik: de onderliggende oorzaak van het extreme eten valt toch niet weg te snijden? Bijna drieduizend van dit soort operaties per jaar worden vergoed. Dat maakt de operatie zeer laagdrempelig en tot een aantrekkelijke oplossing voor het extreme overgewicht. De motivatie voor de enige echte oplossing zal dalen en ouders zullen hun kinderen zich nog makkelijker ongans laten snoepen om ze tevreden te stellen.

Wat is er gebeurd met de eigen verantwoordelijkheid van een volwassene voor zichzelf en van een ouder voor zijn kind? Maat houden is één van de belangrijkste aspecten in een beschaafde samenleving.

    • C.A. Schimmelpenninck Leiden