Max Cavalera van Soulfly

Zanger Max Cavalera. Foto Isabel Nabuurs 01-06-08, Landgraaf Pinkpop 2008 Cavalera conspiracy, zanger Max Cavalera Foto: Isabel Nabuurs Nabuurs, Isabel

Max Cavalera is de voormalige zanger-gitarist van de Braziliaanse metalband Sepultura en speelt nu in Cavalera Conspiracy en Soulfly.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Dat was samen met mijn broer Igor (drummer van Sepultura en Cavalera Conspiracy, red.) Ik kocht Live Killers van Queen. Dat vind ik nog steeds een fantastische plaat. Brian May is een geweldige gitarist. Igor heeft altijd meer van over de top bands gehouden. Hij kocht toen Alive van Kiss. Maar we leenden elkaars platen voortdurend. Dat doen we nu nog steeds.”

Ben je een verzamelaar?

„Jazeker, maar alleen cd’s en platen. Niets digitaal. Ik ben compleet digibeet. Van iPods snap ik niks. Bij het maken van nieuwe nummers neem ik de riffs op cassettebandjes op.”

Favoriete plaat?

„Apocalyptic Raids van Hellhammer, een van de eerste deathmetalbands. Het is een EP met maar vier nummers, maar die zijn te gek. Met Sepultura hebben we een nummer van ze gecovered.”

Troostplaat?

„Ongeveer alles van Pink Floyd. Dat helpt altijd.”

Beste dansplaat?

„Baile Bass van Turbo Trio. Dat is een Braziliaanse dance act. Hun cd kreeg ik van Igor, hij is tegenwoordig nogal een dansfanaat.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten?

„Ik heb één keer in mijn leven mijn haar afgeknipt, en dat was om een plaat te kunnen kopen. In Brazilië was vroeger heel weinig muziek te krijgen. Toen ik 17 was moest en zou ik Ride The Lightning van Metallica hebben. Maar die was alleen verkrijgbaar via superdure import. Mijn oom wilde het geld wel voorschieten, maar onder voorwaarde dat mijn lange haar eraf zou gaan. En zo geschiedde. Tegen vrienden die me uitlachten om mijn korte coupe, zei ik: ‘Haar groeit ook op je kont, dus zo belangrijk kan het nooit zijn.’ Ik vond Metallica belangrijker.”

Conquer van Soulfly is verschenen bij Roadrunner. Optredens: 14-08 Pukkelpop (Hasselt, BE), 30-08 Loud from the South (Eindhoven).

    • Frank Provoost