Karadzic morgen voor de rechter in Den Haag

Scheveningen/Den Haag, 30 juli. - Radovan Karadzic, de van oorlogsmisdaden verdachte oud-leider van de Bosnische Serviërs zal morgenmiddag om vier uur worden voorgeleid aan rechter Alphons Orie van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Karadzic arriveerde vanochtend vroeg in de VN-gevangenis in Scheveningen.

De hoofdaanklager van het VN-tribunaal Serge Brammertz, die vanmiddag een persconferentie gaf in Den Haag, noemde de overdracht „een mijlpaal”.

„Het arresteren van Karadzic is enorm belangrijk voor de slachtoffers, die hier veel te lang op hebben moeten wachten. Het is ook belangrijk voor het internationaal recht. Dit laat zien dat er geen veilige havens zijn voor mensen als Karadzic”, aldus Brammertz.

Dertien jaar nadat hij werd aangeklaagd voor onder andere genocide, arriveerde Karadzic vanochtend vroeg in Nederland. Even voor acht uur landde een helikopter met daarin Karadzic op de binnenplaats van de VN-gevangenis.

In de vroege ochtend rond kwart voor drie werd hij uit zijn cel in Belgrado gehaald en op het vliegtuig gezet. Het witte Servische regeringsvliegtuig landde even na zeven uur ’s ochtends op Rotterdam Airport.

Bij aankomst was er veel verwarring onder de honderden binnen- en buitenlandse journalisten die voor de poort van de gevangenis in Scheveningen stonden te wachten. Bijna tegelijkertijd arriveerden twee geblindeerde busjes en twee helikopters, waarbij het niet duidelijk was waarin Karadzic zich bevond.

Karadzic zou in Scheveningen eerst aan een medisch onderzoek worden onderworpen. Ook krijgt hij uitleg over de regels van de gevangenis en over zijn rechten als gedetineerde. Hij wordt verdacht van een reeks misdaden, met genocide als zwaarste aanklacht, gepleegd in Bosnië tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995.

Vorige week werd Karadzic opgepakt in Belgrado, waar hij zich schuilhield. De afgelopen dagen was er nog sprake van uitstel van de uitlevering, door het beroep dat daartegen zou zijn aangetekend door Karadzic’ advocaat Svetozar Vujacic. Achteraf verklaarde hij geen beroep te hebben aangetekend.

De Belg Serge Brammertz volgde 1 januari dit jaar Carla Del Ponte op als hoofdaanklager van het VN-hof. Hij verklaarde dat hij „ernaar uitkijkt” dat ook de voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic en de Servische Kroaat Goran Hadzic worden opgepakt. „Pas dan zijn we echt klaar”, aldus Brammertz. Volgens de hoofdaanklager verdienen de Serviërs wel „de volle lof voor hun meewerking” met het VN-hof.

Brammertz zei dat het VN-tribunaal de laatste jaren „veel bewijs tegen Karadzic” heeft weten te verzamelen. „We willen dit proces zo efficiënt mogelijk doen. We trekken lessen uit het proces tegen Milosevic.” Milosevic overleed in 2006 in zijn Scheveningse cel en is nooit veroordeeld.

    • Jaus Müller