Kabul arresteert journalist na kritiek

KABUL. De Afghaanse politie heeft een televisiejournalist gearresteerd nadat hij twee ministers in het kabinet van president Karzai had bekritiseerd. Halverwege de uitzending werd het programma van journalist Mohammad Nasir Fayaz, die voor een particuliere zender werkt, uit de lucht gehaald nadat de presentator de bewindslieden voor dieven had uitgemaakt. Het Afghaanse kabinet besprak maandag de uitzending, zei een regeringswoordvoerder gisteren. Volgens hem had Fayaz de ministers ”beledigd”. De opkomst van de media in Afghanistan wordt algemeen gezien als een van de verworvenheden van het nieuwe regime sinds de Talibaan in 2001 werden verdreven. Niettemin worden verslaggevers geregeld gearresteerd en geïntimideerd. Vorig jaar werd een 23-jarige journalist ter dood veroordeeld door een rechtbank omdat hij de islam zou hebben beledigd.