Isinbajeva springt steeds hoger

Jelena Isinbajeva kan voordat ze op het kussen neerploft al juichen om haar nieuwe wereldrecord. Foto AP Russia's Yelena Isinbayeva clears the bar to set a world record of 5.04 meters in the women's pole vault at the Monaco Grand Prix international athletics meeting in Monaco, Tuesday, July 29, 2008. (AP Photo/Claude Paris) Associated Press

De Russische atlete Jelena Isinbajeva heeft gisteravond in Monaco haar overheersing in het polsstokhoogspringen onderstreept. De 26-jarige atlete sprong tijdens de Super Grand Prix over 5 meter en 4 centimeter. Dat was een centimeter hoger dan het oude record, dat al op haar naam stond.

Isinbajeva sprong in 2003 haar eerste wereldrecord. Sinds 2004 maakt ze zowel indoor als buiten de hoogste sprongen ter wereld. In Peking verdedigt Isinbajeva haar olympische titel.

Atleet Robert Lathouwers slaagde er gisteren in Monaco in om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Hij bleef op de 800 meter onder de vereiste tijd van 1.45,25 minuten. Lathouwers, dit seizoen overgestapt van de 400 naar de 800 meter, liep naar een tijd van 1.44,68. Hij eindigde met zijn persoonlijk record als zesde.

Door de kwalificatie van Lathouwers is de olympische atletiekploeg op vijftien atleten gekomen. Vandaag is de laatste dag waarop de atleten zich nog voor Peking kunnen plaatsen, om middernacht sluit de kwalificatietermijn.

In tegenstelling tot Lathouwers slaagde Bram Som er gisteren niet in op de 800 meter onder de limiet te blijven. De regerend Europees kampioen liep een tijd van 1.45,55. Som kende een moeilijk seizoen. Door blessureleed maakte hij pas begin juli zijn opwachting in wedstrijden. Hij reist vandaag af naar Leverkussen om daar tijdens een internationale wedstrijd een laatste kwalificatiepoging te doen. „Ik ga in Leverkusen van start”, zei Som nadat de grootste teleurstelling over de gemiste kans in Monaco was gezakt. „Ik voel me goed. Waarom zou ik het dan niet nog een keer proberen?”

Monaco zou eigenlijk de laatste limietpoging van de atleet zijn. Hij werd gisteren op 200 meter voor de finish gehinderd door de ‘haas’, die op een vreemde manier de baan afstapte. De haas minderde vaart maar bleef aan de binnenkant lopen. „Het kostte me een halve seconde. De vorm is groeiende. Ik had het anders zeker gered”, zei hij stellig.

Som liep in Monaco zijn derde wedstrijd in tien dagen. De vraag is of zijn lichaam een tweede race in twee dagen aankan. „Op een toernooi loop ik drie maal in vier dagen. Er zit alleen een reis bij. Ik hoor echter in Peking.”

Ook Polsstokhoogspringer Rens Blom probeert vanavond in Leverkussen nog een ticket voor ‘Peking’ af te dwingen, evenals de sprinters Patrick van Luijk en Guus Hoogmoed. Zij willen beiden een individueel startbewijs binnenhalen, met de estafetteploeg op de 4 x 100 meter zijn ze al zeker van de Olympische Spelen.

Kogelstoter Rutger Smith, die zich al geplaatst heeft voor de Spelen, eindigde gisteren als derde tijdens de Super Grand Prix. Een goede klassering, maar de afstand van 20,24 meter lag ver onder het Nederlands record dat op zijn naam staat (21,62 meter). De wedstrijd werd gewonnen door de Pool Tomasz Majewski met 20,44 meter. Het was de laatste wedstrijd van Smith op weg naar Peking. In de Chinese hoofdstad komt hij naast het kogelstoten ook in actie met de discus. (ANP)