Groentesoep met eilandjes

Voor 4 personen:125 gram schone prei (wit en lichtgroen)125 gram bleekselderij, licht afgeschild125 gram bloemige aardappels, geschild40 gram roomboter7dl (zelfgetrokken) kippen- of kalfsbouillon1 (oudbakken) pistoletolijfolie extra vergineversgeraspte Parmigiano-Reggianozout, versgemalen zwarte peper

Verhit de oven voor op 200 graden. Schil de bleekselderij licht met een dunschiller, zodat de draden worden verwijderd. Halveer prei en bleekselderij over de lengte en snijd de stengels in pinkdikke repen. Halveer de aardappels over de lengte en snijd ze vervolgens dwars op de draad in pinkdikke stukken.

Smelt de boter in een soeppan op halfhoog vuur en schep hierin groenten en aardappels gedurende 2 minuten om. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat het geheel in de gesloten pan op laag vuur 20-25 minuten koken.

Snijd intussen de pistolet in 10 tot 12 pinkdikke schijfjes, leg ze op een bakplaat, bestrijk elk schijfje met een theelepel olijfolie en zet de bakplaat 12 tot 15 minuten in de oven. Neem de bakplaat uit de oven en leg op elk schijfje voorzichtig een plukje parmigiano.

Zet de bakplaat nog 10 à 12 minuten terug in de oven tot de kaas een heerlijk aroma verspreidt in de keuken. Zet de staafmixer in de soeppan en pureer groenten en aardappels tot een zijdezachte lichtgebonden groentesoep en breng hem definitief op smaak met zout en royaal peper.

Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden en leg de krokante kaasbroodjes als eilandjes in de soep.

Florine Boucher

Morgen: kersen amandeltaart

    • Florine Boucher