Geweld Pijnacker: agent beboet, anderen vrijuit

De rechtbank in Den Haag heeft een agent veroordeeld voor het gebruik van buitensporig geweld tijdens het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006. Hij kreeg een boete opgelegd van 750 euro. Twee andere agenten werden vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden geldboetes en een taakstraf geëist tegen de agenten. Zij zouden feestgangers hebben mishandeld. Bij het jaarlijkse Oranjefeest in Pijnacker, in de nacht van 6 op 7 mei 2006, brak een vechtpartij uit. Agenten grepen in om de rust te herstellen. Volgens aanwezigen gingen ze hun boekje te buiten. Onschuldige bezoekers zouden zijn geslagen met wapenstokken, bespoten met pepperspray en gebeten door politiehonden.

Het OM besloot vier agenten strafrechtelijk te vervolgen. Drie van hen kwamen voor de rechter, de vierde ging eerder al akkoord met een geldboete. De officier van justitie zei twee weken geleden dat de politie in een „grimmige en beangstigende” situatie te hard optrad. Het vertrouwen in de politie werd daardoor aangetast, en dat telt zwaar.

De rechtbank oordeelde gisteren dat de politie in de meeste gevallen gepast geweld heeft gebruikt. Advocaat Alexander de Swart, die de drie politiemensen bijstaat, is „tevreden” over de uitspraak. „Van de zeven ten laste gelegde feiten volgde er voor zes een vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging.”

Hij liet weten dat hij het vonnis nog moet bestuderen voordat hij weet of de tot een geldboete veroordeelde cliënt, de 35-jarige Daniël S. uit Zoetermeer, in hoger beroep gaat. Tegen deze agent was een werkstraf van 140 uur geëist. Volgens de rechter gebruikte deze veroordeelde „te lang en te veel geweld” tegen een dronken feestganger van wie „geen reële dreiging” uitging. Hij zou met zijn wapenstok ook twee andere mensen hebben mishandeld en zijn hond zou zes keer hebben gebeten. Maar in die gevallen had de agent volgens de rechtbank op correcte wijze geweld gebruikt.

Een 53-jarige agent uit Wassenaar zou volgens het OM schuldig zijn aan mishandeling en machtsmisbruik. Tegen hem was een boete van 500 euro geëist. Die straf werd ook geëist voor een 39-jarige ME’er uit Barendrecht, die een 14-jarige jongen van zijn fiets sloeg. Zij zijn vrijgesproken.

In een verklaring die korpschef Van Essen van de politie Haaglanden liet uitgaan, schrijft hij: „Dat de rechter heeft geoordeeld dat in dit ene geval te veel geweld is gebruikt, betreur ik [...].” Met de betrokken agenten zal het korps bekijken hoe „ze hun loopbaan binnen politie Haaglanden gaan voortzetten”. Van Essen hoopt dat voor alle „direct betrokkenen, politiemensen én de inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, een einde komt aan een lange, onzekere periode”.