Geweld Pijnacker: agent beboet, anderen vrijuit

De rechtbank in Den Haag heeft een agent veroordeeld voor het gebruik van buitensporig geweld tijdens het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006. Hij kreeg een boete opgelegd van 750 euro. Twee andere agenten werden vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden geldboetes en een taakstraf geëist tegen de agenten. Zij zouden feestgangers hebben mishandeld. Bij het jaarlijkse Oranjefeest in Pijnacker, in de nacht van 6 op 7 mei 2006, brak een vechtpartij uit. Agenten grepen in om de rust te herstellen. Volgens aanwezigen gingen ze hun boekje te buiten. Onschuldige bezoekers zouden zijn geslagen met wapenstokken, bespoten met pepperspray en gebeten door politiehonden. Het feest werd voortijdig beëindigd.

Het OM besloot vier agenten strafrechtelijk te vervolgen. Drie van hen kwamen voor de rechter, de vierde ging eerder al akkoord met een geldboete. De officier van justitie zei twee weken geleden dat de politie in een „grimmige en beangstigende” situatie politie te hard optrad. Het vertrouwen in de politie werd daardoor aangetast, en dat telt zwaar.

De rechtbank oordeelde gisteren dat de politie in de meeste gevallen gepast geweld heeft gebruikt. Advocaat Alexander de Swart, die de drie politiemensen bijstaat, is „tevreden” over de uitspraak. „Van de zeven tenlastegelegde feiten volgde er voor zes een vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging.”

Hij liet weten dat hij het vonnis nog moet bestuderen voordat hij weet of de tot een geldboete veroordeelde cliënt, de 35-jarige Daniël S. uit Zoetermeer, in hoger beroep gaat. Tegen deze agent was een werkstraf van 140 uur geëist. Volgens de rechter gebruikte deze veroordeelde „te lang en te veel geweld” tegen een man die „geen reële dreiging” vormde.