Een boemerang met effect

Zo snel als de commotie ontstond na de beursgang van Worldonline, zo traag vloog de boemerang die een paar dagen geleden in Nina Brinks gezicht sloeg.

Over die rumoerige beursintroductie van maart 2000 was zo’n beetje alles wel geschreven, zou je denken. De nog lopende rechtszaken van beleggers tegen de voormalige roergangers van het internetbedrijf zijn toch achterhoedegevechten.

Maar vorige week deed de rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak die niemand nog kende. Nina Brink is daarin eens niet de gedaagde,maar de eiseres. Zij blijkt in januari 2003 de Twentse bouwmagnaat Dik Wessels voor de rechter te hebben gesleept om een bedrag te claimen van ruim 43 miljoen dollar. Dat was het bedrag dat Wessels met zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh had kunnen verdienen aan de beursgang van Worldonline.

Bekend was dat Brink drie maanden voor de beursgang van maart 2000 een pluk aandelen in Worldonline aan drie particuliere investeerders had verkocht. Daaraan verdiende ze ruim 90 miljoen euro – „voor mijn familie en mijzelf”, verklaarde ze later. Behalve Reggeborgh ging dat om de Zwitserse familie Sandoz en het Amerikaanse fonds Baystar. In het prospectus stond vermeld dat Brink met Baystar een winstdelingsregeling had getroffen, als die partij haar aandelen zou doorverkopen.

Toen daags na de beursgang de koers instortte, bleek dat onder meer te zijn veroorzaakt door massale verkopen door Baystar. Na aanvankelijke ontkenning bleek Brink er flink van te hebben geprofiteerd – de helft van de opbrengst. Maar Brink distantieerde zich wel van die aandelenverkoop. Ze zei niet te hebben geweten dat Baystar van plan was die aandelen zo snel na de beursgang te verkopen. Weer iets later vertelde ze dat een soortgelijke winstverdeling met Wessels en Sandoz had bestaan, maar dat die kort voor de beursgang was ingetrokken. Hij was per ongeluk niet vermeld in het prospectus.

Over die geschrapte afspraak met Wessels ging de rechtszaak van vorige week. In het vonnis, waarin de rechter de claim van tafel veegt, blijkt dat Brink Wessels had verplicht om de in december 1999 verworven aandelen Worldonline bij de beursgang te verkopen. Dát roept de vraag op of niet een soortgelijke verplichting met Baystar was afgesproken. Dat zou de nog lopende civiele zaken tegen Brink, onder meer door beleggersclub VEB, in een nieuw daglicht stellen.

Toen journalist Eric Smit, Nina Brinks ongeautoriseerde biograaf, vorige week op de website 925people.nl, dit boemerangeffect beschreef, sommeerde ze hem direct het stuk van de site te halen. Onder dreiging van een rechtszaak.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen