De donkerste dancehall

cd dance

The Bug: London Zoo

Ninja Tune, distr. PIAS ****

Londenaar Kevin Martin heeft al ettelijke jaren zijn tentakels diep in de experimentele muziek. Hij was belangrijkste lid van de projecten Techno Animal, Ice en God. Als The Bug maakte hij een eerbewijs aan de paranoia-afluisterfilm The Conversation van Francis Ford Coppola. Sinds 2003 laat hij onder die naam de donkerste dancehall op de wereld los, diep gedrenkt in industrieel getinte vervormingen. Het was geen verrassing dat hij aansluiting vond bij de Zuid-Londense dubstep, de meest recente fusie tussen de Britse dansscene en het Jamaicaanse erfgoed. Vergezeld van een heel leger aan gastvocalisten trekt Martin hier indrukwekkende geluidsconstructies op. Die laten zich goed terugvoeren op zijn oudere werk, maar hebben ook het zuigende tempo, de meedogenloze bassen en de echoënde kracht van de dubstep. Vooral de Warrior Queen kletst er virtuoos op los, en onbetaalbaar is het moment dat ze uitbarst in een onverwacht Tears For Fears-citaat.

    • Jacob Haagsma