Daling illegale arbeid en fraude bij tuinders in Westland

Den Haag. Illegale arbeid en fraude met werk en uitkeringen in de tuinbouwsector in het Westland zijn de afgelopen twee jaar dankzij scherpere controles verminderd. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken gistermiddag bekendgemaakt. Bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven was iets mis, voorheen was dit een derde. Om fraude in het Westland aan te pakken is een speciaal team opgericht. Hierin werken Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten samen. De illegale arbeid is, naast de strenge controles, ook verminderd door de openstelling van grenzen voor werknemers uit Polen en andere Europese landen. De Arbeidsinspectie deelde twee jaar geleden 214 boetes uit, vorig jaar 159. De problemen zijn hardnekkig, aldus Sociale Zaken. Het aantal overtredingen is in het Westland (22 procent van de gecontroleerde bedrijven) hoger dan in andere land- en tuinbouwgebieden (14 procent).